• Startdatum:
  • 21 september 2018
  • Cursusduur:
  • 15 dagen
  • Werkzaam als:
  • Specialist Ouderengeneeskunde

Accreditaties

  • ABC 1:
  • 80

 

De ziekte van Huntington is een zeldzame erfelijke, progressieve neurodegeneratieve ziekte die gepaard gaat met bewegingsstoornissen, neuro psychiatrische symptomen en dementie. In Nederland houden tenminste 15 specialisten ouderengeneeskunde zich bezig met de zorg voor mensen met de ziekte van Huntington. De ziekte vraagt om een extra verdieping en specialisatie binnen het vak specialisme ouderengeneeskunde. Huntingtonzorg betreft een bijzonder aanbod op patiënten en systeemniveau, waarvoor specifieke kennis is vereist.

DOEL VAN DE OPLEIDING
Specialiseren van specialisten ouderengeneeskunde in het ziektebeeld Huntington en in de organisatie van zorg rondom patiënten met de ziekte van Huntington. Na einde opleiding een erkenning /registratie als “specialist ouderengeneeskunde met bijzondere bekwaamheid Huntingtonzorg” in een speciaal, nog op te richten Verenso-register.

DOELGROEP
Artsen / specialisten ouderengeneeskunde die werkzaam zijn in een, voor intra- semi- en of extramurale zorg aan patiënten met de ziekte van Huntington, erkende instelling in Nederland en België en die verder willen verdiepen in de Huntingtonzorg. 

INHOUD OPLEIDING
In de opleiding komen de volgende thema’s oa aan bod:

Acute situaties, beleid en management, bewegingsstoornissen, cognitieve/psychologische/psychiatrische stoornissen, consultvoering, erfelijkheid, ethiek, farmacogenetica, farmacotherapie, juridische kaders, juveniele Huntington, ketenzorg, leiderschap, levenseindezorg, psychiatrie, omgaan met (extreem)probleemgedrag, seksualiteit, systeemtherapie, verslavingsproblematiek, wetenschappelijke vorming (met o.a. kritisch lezen, hoe maak ik een CAT, hoe formuleer ik een onderzoeksvoorstel) en zorgtechnologie.

ALGEMENE INFORMATIE

Duur:                    15 vrijdagen verdeeld over 3 jaar (10.00 -17.00 uur)

Data:                    Zie programma

Tijdsinvestering:   15 dagen plus 4 uur voorbereiding per opleidingsdag

Wenst u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met: dr. V.G.M. (Victor) Chel, 06-16656471
 

NB Bij 10 of meer deelnemers gaat deze opleiding van start.